CBCG: Prisutan trend rasta kamatnih stopa

Bez autora
Jul 09 2012

Prema poslednjim raspoloživim podacima iz maja 2012. godine, prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatana stopa banaka na ukupne kredite iznosila je 9,57 odsto, dok je prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatna stopa na novoodobrene kredite iznosila 10,57 odsto. Prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatana stopa banaka na ukupne kredite mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) iznosila je 28,82 odsto, dok je prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatna stopa na novoodobrene kredite MFI iznosila 31,45 odsto. Analiza raspoloživih podataka ukazuje da je prisutan trend rasta kamatnih stopa u bankarskom sektoru, kao i postojanje ekstremno visokih kamatnih stopa na pojedine plasmane banaka. Može se konstatovati da efektivne kamatne stope banaka na pojedine novoodobrene kredite idu i preko 20%.

CBCG: Prisutan trend rasta kamatnih stopaPrema poslednjim raspoloživim podacima iz maja 2012. godine, prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatana stopa banaka na ukupne kredite iznosila je 9,57 odsto, dok je prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatna stopa na novoodobrene kredite iznosila 10,57 odsto, saopšteno je našem portal iz Centralne banke Crne Gore.

Prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatana stopa banaka na ukupne kredite mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) iznosila je 28,82 odsto, dok je prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatna stopa na novoodobrene kredite MFI iznosila 31,45 odsto.

Analiza raspoloživih podataka ukazuje da je prisutan trend rasta kamatnih stopa u bankarskom sektoru, kao i postojanje ekstremno visokih kamatnih stopa na pojedine plasmane banaka.

- Može se konstatovati da efektivne kamatne stope banaka na pojedine novoodobrene kredite idu i preko 20%. Tako na primjer, izuzetno visoke kamatne stope su evidentirane na kredite do godinu dana, za nabavku osnovnih sredstava na nivou od 24,79 odsto, kao i za izgradnju građevinskih objekata i adaptaciju na nivou od 22,76 odsto, saopšteno je iz Centralne banke.

Takođe, analiza raspoloživih podataka ukazuje da su kamatne stope kod MFI visoke i da postoji trend rasta.

- Može se konstatovati da kamatne stopa MFI na pojedine novoodobrene kredite idu i preko 40 odsto. Izuzetno visoke kamatne stope odobrene od ovih institucija su evidentirane na kredite preko godinu dana za kupovinu robe široke potrošnje 35,95 odsto, kao i za realizaciju investicionih programa, do godinu dana 35,23 odsto, zaključuje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik